Odżywianie w ciąży

Odżywianie w ciąży

Kobieta w ciąży powinna odżywiać się racjonalnie nie tylko z uwagi na siebie, ale także na rozwijające się w jej łonie dziecko. Niektóre aspekty żywienia w tym niezwykłym czasie nabierają szczególnego znaczenia.
Podstawowy składnik diety
Podstawę posiłków powinny stanowić zdrowe produkty zbożowe. Dostarczają one nie tylko węglowodanów złożonych, które zapewniają zastrzyk energii, ale są również nieocenionym źródłem witaminy B, magnezu, żelaza i błonnika. Przeciwdziałają zaparciom, które często dokuczają ciężarnym kobietom.
Mięso
Jest to najlepsze źródło białka. Dostarcza również witaminy PP, B6 oraz żelaza, które chroni przed rozwojem anemii. Codziennie należy sięgać po około dwieście gram chudego mięsa. Najlepszym wyborem jest drób. Dwa razy w ciągu tygodnia mięso należy jednak zastąpić tłustą morską rybą. Zalicza się do nich między innymi śledź oraz makrela.
Mleko i jego przetwory
Przyszła mama nie może zapominać o mleku i jego przetworach. Jest to doskonałe źródło wapnia oraz witaminy D, które chronią przed odwapnieniem kości.